Chili “KAMIS” kcal. Ile kalorii ma Chili “KAMIS”?

Chili “KAMIS” kcal. Ile kalorii ma Chili “KAMIS”?

Chili to ostra przyprawa, która pobudza trawienie i nadaje daniom mięsnym i sosom wyjątkowego smaku. Ile kcal ma chili KAMIS?

Ile kalorii ma Chili “KAMIS”?

Chili to najostrzejsza przyprawa, jakiej używamy w naszych domowych kuchniach. Wytwarzana jest z  suszonych owoców papryki krzewiastej, uprawianej głównie w Ameryce Południowej i Azji Południowej. Ostry smak wynika z zawartości kapsaicyny, która pobudza trawienie. Chilli stosuje się do przyprawiania mięs, sosów, ryb czy małży. Występuje jako samodzielna przyprawa, ale też wchodzi w skład mieszanek przyprawowych między innymi curry, oraz znanych sosów przyprawowych: chili, tabasco, sambal. Czy wiesz, ile kcal ma chili KAMIS?

Chili “KAMIS” kcal

Wbrew informacjom pojawiającym się na niektórych stronach internetowych chili nie ma 0 kcal. W 100 g produktu jest 40 kcal. Oczywiście nikt nie zużywa takiej ilości chili, stąd najczęściej przyjmuje się niemal zerową kalorykę. Jakie makroskładniki znajdziemy w 100 g chili? Są to:

  • Białko 1,9 g
  • Tłuszcze 0,4 g
  • Węglowodany 8,8 g
  • Błonnik 1,5 g

Kto nie powinien jeść chili?

Choć ostre papryczki są cenione nie tylko za smak, ale również ze względu na fakt, iż pobudzają metabolizm, nie są przeznaczone dla każdego. Papryczek chili nie poleca się przede wszystkim osobom borykającym się z chorobami układu pokarmowego. Zawarta w nich kaspicyna może mieć działanie drażniąca na pacjentów cierpiących z powodu:

  • choroby wrzodowej,
  • refluksu żołądkowo-przełykowego,
  • choroby Leśniowskiego-Crohna,
  • wrzodziejącego zapalenia jelita grubego,
  • zapalenia jamy ustnej.

Nadmierne spożycie kaspicyny może powodować dolegliwości również u osób zdrowych, m.in. podrażniać śluzówkę jamy ustnej czy powodować pojawienie się zgagi, biegunki lub refluksu.

Chili a odchudzanie

Jak chili wspomaga odchudzanie? Dzięki obecnej w nim kaspicynie, która przyspiesza przemianę materii oraz zmniejsza uczucie głodu. Ostre przyprawy dodawane do posiłków zwiększają termogenezę poposiłkową, czyli ilość ciepła wytwarzanego po spożyciu pokarmu. A to przekłada się na spalanie większej ilości kcal. I na tym koniec dobrych wiadomości. Niestety efekt ten jest zbyt mały, by mógł wygenerować deficyt kaloryczny niezbędny do schudnięcia. Jedzone regularnie chili może odrobinę wspomóc odchudzanie, ale na pewno nie zastąpi zrównoważonej diety.

Leave a Comment