O cukrze myślimy w kontekście słodyczy, słodkich napojów, ciast… Ale czy na pewno wiesz, jakie produkty zawierają węglowodany? Spójrz na listę poniżej! Założę się, że kilka z tych rzeczy Cię zaskoczy!
1. Gdzie są węglowodany? W ketchupie!
Wydawałoby się, że to same pomidory, a jednak… 100 g ketchupu zawiera aż 26 g cukrów, czyli jedną łyżkę. Koniec traktowania ketchupu jako synonimu warzyw do posiłku…
2. Węglowodany w musli i fit batonach
Wydawałoby się, że nie ma nic zdrowszego niż musli fit z piękną kobiecą figurą na opakowaniu. Wszystko wskazuje na to, że to produkt, który pozwoli Ci zadbać o sylwetkę. Niestety, jeśli przyjrzysz się bliżej etykiecie okaże się, że ten produkt zawiera całkiem sporo cukrów i kalorii. Podobnie rzecz ma się z batonami fit. Oczywiście nikt nie zaprzeczy, że połączenie orzechów i miodu z dodatkiem suszonych owoców jest super zdrowe. Jednak jak zawsze w jedzeniu wskazany jest umiar, bo to trio potrafi szybko wejść w boczki.
3. Co ma węglowodany? Owsianka!
Dobry PR owsianki wywindował ją na szczyt listy najlepszych pomysłów na śniadanie. Tymczasem bazująca na płatkach owsianych i owocach potrawa ma w prawdzie sporo błonnika, ale też mnóstwo węgli. Oczywiście nie ma co pastwić się nad biedną owsianką, bo to dobre źródło białka, kwasów tłuszczowych i witamin. Jednak nie warto też specjalnie dodawać do niej miodu, syropu klonowego, dżemów czy suszonych owoców. Każdy z tych składników podbije dodatkowo zawartość cukru, a tego nie chcemy, prawda?
4. Suszone owoce jako źródło cukru
Suszone owoce są zdrowe – to prawda. Jednak jedzone garstkami, a nie garściami. Dlaczego? Liczby mówią same za siebie:
- suszony banan 88,8 g węglowodanów i 360 kcal / 100 g
- rodzynki 71,2 g węglowodanów i 277 kcal / 100 g
- suszona śliwka 59,5 g węglowodanów i 267 kcal / 100 g
- suszone jabłko 62,3 g węglowodanów i 238 kcal / 100 g
W wyniku suszenia owoce tracą wodę, która zazwyczaj jest ich głównym składnikiem. Pozostają w nich węglowodany, tłuszcze i witaminy, jednak jest ich znacznie więcej na 100 g niż w przypadku świeżych owoców. Dla przykładu świeże figi mają 74 kcal i 19 g węglowodanów na 100 g, zaś suszone 290 kcal i 78 g cukrów na 100 g.
5. Dosładzane jogurty
Kolejną dietetyczną pułapką są jogurty. Zazwyczaj patrzymy na zawartość tłuszczu, rzadko natomiast zerkamy na ilość węglodowanów w kubeczku ulubionego jogurtu. A potrafi ich być całkiem sporo. Szczególnie jeśli wybieramy desery, które w rzeczywistości z jogurtem mają niewiele wspólnego.
6. Dżemy
Każdy kto robił dżem wie, że najczęściej na kilogram owoców daje się kilogram cukru. Oprócz naturalnie zawartej w owocach fruktozy mamy więc spora dawkę glukozy. Ostatecznie więc w dżemach wysokosłodzonych jest aż 60 g cukru / 100 g, a w niskosłodzonych ok. 35 g.
7. Jakie produkty zawierają cukier? Parówki!
Oprócz produktów, które niemal ulepione są z cukru, jest też sporo takich, które mają go w swoim składzie, a wcale byś ich o to nie podejrzewała. Jak np. parówki, które zawierają ok 2,6 g węglowodanów / 100 g. Niby to niewiele, bo łyżeczka, a jednak miarka do miarki… Czy da się uniknąć takiego wdzierającego się tylnymi drzwiami do naszego menu cukru? Najprostszym sposobem jest ograniczenie do minimum produktów przetworzonych. Gotując w domu i jedząc proste dania w łatwy sposób ograniczysz ilość cukru w diecie.